Historický C. k. řadový pěší pluk č. 18, z.s.

NABÍDKA
KONTAKT
Historický C. k. řadový pěší pluk č. 18, z.s.

Hrádek 36
503 15 Nechanice

Telefon: +420 605 837 097

18IR@email.cz

DŮLEŽITÉ

KALENDÁŘ
Duben 2024
PoÚtStČtSoNe
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Historický C. k. řadový pěší pluk č. 18, z.s.

Den válečných veteránů a vzpomínka na Františka Dymeše

Den 11.11. s sebou tradičně nenese jen odkaz sv. Martina, pomyšlení na svatomartinskou husu a potěšení z výtečného vína. Toto datum je spjato s mnohem významnější událostí, a to se Dnem válečných veteránů. 11.11. 1918 zástupci Dohodových mocností a císařského Německa podepsali nedaleko městečka Compiègne příměří, které mělo ukončit dosud největší světový konflikt, který kdy lidstvo poznalo a zamezit tak opakování událostí ještě horších. Jak víme, nenastalo tak. Během následujících 105 let lidstvo zažilo ještě nespočet hrůznějších konfliktů a ve své podstatě se dosud ještě stále nepoučilo.
Náš regiment si tento den každoročně spolu s mnohými lidmi po celém světě připomíná nejen nošením vlčího máku (symbol Dne válečných veteránů – dle básně Na Flanderských polích), ale především účastí na pietních aktech. Letos jsme navíc spojili tento významný den s unikátní událostí – doplnění jména ztraceného osmnáctníka Františka Dymeše na kuklenský pomník obětem 1.sv. války.
V sobotu 11.11. 2023 jsme se tedy vidali ke dvoum pietním aktům.
V 11:00, za účasti AČR, Aktivních záloh a krajské posádky, spolu s představiteli města a příslušníky dalších klubů vojenské historie na vojenském hřbitově na Pouchově, kde se tradičně vzpomíná na všechny válečné veterány a především ty, spjaté s královehradeckým krajem.

Ve 12.30 se pak náš 18. pěší regiment již přesouval ke hřbitovu v Kuklenách, kde jsme začali vše připravovat na zdejší pietní akt k uctění památky nalezeného padlého osmnáctníka Františka Dymeše. Kolem 13 hodiny se již naše jednotka shromažila u pomníku obětem 1. sv. války, aby se nejprve pozdravila se členy rodiny padlého Fr. Dymeše, kteří se sjeli z mnoha koutů Republiky a po více jak 108 letech zavzpomínali na předka, kterého nikdy osobně nepoznali, ale velmi často o jeho nešťastném osudu slýchávali od svých rodičů a prarodičů.
Následoval pietní akt s odhalením doplněného štítku s podobenkou a jménem F. Dymeše.
Velení jednotky měl Oblt. Martin Klika, který vojsko přivedl k pietnímu místu a v úvodní řeči, seznámil přítomné s příběhem Františka a s trnitou cestou odhalování jeho osudu. Největší zásluhu na objasnění osudu Františka měla jeho prapraneteř Hanka Bierová Kvapilová, která se bohužel pietního aktu účastnit nemohla, a tak byl akt i živě přenášen videopropojením.
Zgf. Lukáše Dulíčka, autor knihy Východočeši pod císařským praporem, pak zúčastněné seznámil se situací na bojišti a místem, kde František 7.5.1915 zmizel – dnes již víme, že padl. Po odhalení doplněného štítku, položení věnců a květin, nezbytné čestné salvě, které poprvé velel Gft. Jiří Hromádka, vykonal páter Marian Benko požehnání pomníku. Krásný pěvecko hudební doprovod v podání hudebního spolku Petry Luštické umocnil pietní atmosféru.
Po společné fotografii jednotky s rodinou, jsme s hloubavým pocitem v duši opouštěli hřbitov. Jak padl, proč se o něm jeho nejbližší nic nedozvěděli? Bylo mu pouhých 23 let, když zmizel a jeho rodiče do své smrti nevěděli, zda opravdu padl a pokud ano, kde je pochován. (Více informací o Fr. Dymešovi naleznete na regimentních stránkách: Historický C. k. řadový pěší pluk č. 18 Hradec Králové - Příběh jednoho nešťastného osmnáctníka (18irhk.cz))

M.Čihák

Za 18IR byli účastni:
Maj. Ladislav Petráček
Oblt. Martin Klika
Zgf. Lukáš Dulíček
Inft. Libor Dolana
Gft. Jiří Hromádka
Gft. Milan Dubický
Gft. Josef Szoták
Inft. Josef Klepl
Inft. Vojtěch Dolana
EF Inft. Martin Čihák
Inft. Tomáš Hromádka
Inft. Jan Šafránek
Inft. Jakub Tobolka
čekatel Inft. Michal Voda
Vlasta Hromádka

Další hosté a zúčastnění:
Miroslav Suchý (předseda Komitétu pro udržování památek z roku 1866)
Michal Deml
Matěj Kaván (74IR - Jičínská kadetní setnina)
Marián Benko – farář římskokatolické farnosti Nechanice
Antonín Forbelský – farář římskokatolické farnosti Kukleny

Pěvecký sbor Petry Luštické
Rodinní příslušníci – potomci Fr. Dymeše

Fotografie:
Rodina Fr. Dymeše
18IR
Komitét 1866
Páter Forbelský

 

Fotogalerie

© Copyright 2012 - Historický C. k. řadový pěší pluk č. 18, z.s.