Historický C. k. řadový pěší pluk č. 18, z.s.

NABÍDKA
KONTAKT
Historický C. k. řadový pěší pluk č. 18, z.s.

Hrádek 36
503 15 Nechanice

Telefon: +420 605 837 097

18IR@email.cz

DŮLEŽITÉ

KALENDÁŘ
Duben 2024
PoÚtStČtSoNe
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Historický C. k. řadový pěší pluk č. 18, z.s.

157. výročí bitvy na Chlumu (u Sadové) 3.7.1866 - 2023

 "KRÁLOVÉHRADECKÁ OSMNÁCTKA V BITVĚ NA CHLUMU 1866"

  Myslím si, že nebudu daleko od pravdy, když budu konstatovat, že od kulatého 150. výročí bitvy na Chlumu, Hradec Králové, ani jemu příléhající obce, takové pompéznosti a velikosti akce zde konané nezažily. Po sedmi letech je tomu jinak a mi opět můžeme zažít nepopsatelné a nevídané, a to hned dvakrát. Pomineme-li genius loci Východočeského bojiště, jsou tu dva dny, dvě události, které chloubou, hrdostí a potěšením naplnily srdce osmnáctníků a dalších zúčastněných. Tou první událostí byla návštěva našich protektorů z Vídně – J.C.K.V. Sandora a Herty Margarete Habsburg-Lothringen. Dne 30.6. 2023 ráčili k nám cestu a strávili s naší jednotkou celý den. (více v reportáži Oblt. Martina Kliky - „Návštěva čestných protektorů 18IR“).

Druhou událostí pak byla samotná bitva, které již naši protektoři, vzhledem ke svým povinnostem a napjatému programu, nebyli účastni. Již od samotného rána chystalo vojsko svoji výstroj a výzbroj, by krátce na to v bitvě ukázalo svůj um, jež pilovalo na nedávno konaných manévrech. Od hodiny desáté probíhal v okolí Muzea války 1866 program pro děti a veřejnost, návštěvníci měli možnost dovědět se něco více o prusko-rakouské válce a shlédnouti z blízka uniformy obou armád. Půl hodiny na to, daly se jednotky do pohybu po Chlumském bojišti. Úderem hodiny jedenácté, konal se pietní akt u Baterie mrtvých. Toho času moje premiéra, coby čestné stráže u tohoto posvátného místa. Projevy, kladení věnců a čestnou salvu, brzy vystřídal promenádní koncert vojenské hudby 6. praporu polních myslivců. Bylo již kolem čtrnácté hodiny, když se začaly stráně nad bojištěm z husta plnit přicházejícím davem. Monotóní zvuk bubnu udával krok „na smrt jdoucím“. Schylovalo se k velkolepé bitevní ukázce, v níž osmnáctníci toho dne hráli prim.

Na bitevní pole vstoupila osmnáctka ve smíšené sestavě (18IR, 74IR Jičínská kadetní setnina, 8IR Brno a někteří další jednotlivci, jež byli začlenění v naše řady). Pravé křídlo naší kompanie pak hájily polní myslivci 6. a 5. FJB a levé křídlo pak spojenečtí sasští myslivci. Věřím, že to pro diváka mohl být zážitek, vidět takový kolos v pohybu, tak blízko a v takové síle... ...parádní. Celá tato sestava fungovala celou bitvu společně .... výcvik se opravdu vyplatil.

Vedle výše zmíněných jednotek na rakouské straně, opanovali bojiště ještě dělostřelci, jízda, KVH Partyka, jež s 18IR tvořil významnou pěchotní sílu ve střetu s Prusy.

Prvotní fáze bitvy byla z pozice Prusů dosti stacionární, neboť jim dobře zastřílené rakouské dělostřelectvo bránilo v postupu vpřed. 18IR tak měl krásnou možnost divákům předvést rozvynutí z pochodové kolony do útočné formace jednotlivých čet. Zprvu se našemu pluku dostávalo příležitostí tlačit na nepřátelské řady nespočtem bodákových ztečí a hromadných salv, zhruba v půlce boje se však síly počaly vyrovnávat. Ataky jízdy nutily obě armády k manévrům, rychlým přesunům a o to rychlejším zaujetím obranných postavení. S tím jak utichal zvuk našich děl a v povzdálí dohořívalo hospodářské stavení, jež padlo za obět dílu válečné zkázy, bylo nad míru jasné, že boj bude prohraný. Čerstvé pruské posily kráčejíc vstříc zvrátit průběh bitvy pozvolna opanovaly bojiště. Na rakouské straně započal organizovaný ústup...

PODĚKOVÁNÍ: V samotném závěru tohoto raportu, bych chtěl poděkovat všem osmnáctníkům, za to, jak excelentně se zhostili role hostitele i hlavního tělesa – pěchoty, v boji o Chlum. Zároveň bych chtěl vzpomenout a „in memoriam“ poděkovat všem členům KVH, jež se do historie projektu KONIGGRATZ zapsali tučným písmem a nemohli zde být z důvodu svého nenadálého skonu s námi.

Text. M. Čihák

Fotogalerie

© Copyright 2012 - Historický C. k. řadový pěší pluk č. 18, z.s.