Historický C. k. řadový pěší pluk č. 18, z.s.

NABÍDKA
KONTAKT
Historický C. k. řadový pěší pluk č. 18, z.s.

Hrádek 36
503 15 Nechanice

Telefon: +420 605 837 097

18IR@email.cz

DŮLEŽITÉ

KALENDÁŘ
Březen 2024
PoÚtStČtSoNe
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Historický C. k. řadový pěší pluk č. 18, z.s.

13. C.a k. zimní manévry - OSTRÉ STŘELBY

V loni se z důvodu prapodivné Covid situace 12. ročník ostrých střeleb nekonal. Aby se nám to dobře počítalo, rozhodli jsme se 12. ročník anulovat a letošní ročník je tak dle let pořádání 13. střelbami.

Jelikož letos byla první sobota v roce 1.1. nemohla býti pochopitelně dnem střeleb, neboť stav naprosté většiny soutěžících by to prostě nedovoloval :-). 13. střelby se tedy odehrály 8.1.2022.

Po všech peripetiích, náhlých karanténách a indispozicích se nakonec střeleb účastnilo 23 osob, z toho 20 střelců. Tentokrát se na start poprvé v historii ostrých střeleb postavily i dvě slečny, i když jedna z nich vzhledem ke svému věku střílela za upravených podmínek, takže tak trochu mimo hlavní soutěž.

Slovy klasika: "To byla těžká písemná práce, těžká. I já jsem s ní měl co dělat" :-))))) . Tentokrát se nějak obecně moc nedařilo a i tradičně výkonní střelci si sáhli na bídné skóre. Přitom podmínky byly takřka ideální. Inu ... není každý den posvícení.

Vše velmi pěkně odsýpalo. Je vidět, že již máme praxi. Pepa Klepl rychle připravoval jednotlivé terče, já s Láďou jsme řídili střelbu, střelci byli velmi disciplinovaní a nikdo nemusel býti napomínán z opomíjení pravidel bezpečnosti. O zázemí před střelnicí se se svým přístřechem postaral Milan Dubický a přísun kalorií v žádném případě nepodcenil vrchní kuchtík Jirka Hromádka.

Připomenu, že každý střelec musel absolvovat 5 ran na terč v leže, 5 ran v kleče pak následuje běh 100m a ihned po něm 5 ran ve stoje bez opory. Nejvyšší zásah je 7b, tzn. z každé položky jde nasbírat nejvíce 35b a celkově tedy 105b. Terč je to opravdu těžký. Jedná se o siluetu vojáka s výstrojí do půl těla krytou zákopem, který používala R-U armáda pro výcvik. Velikost terče je redukována a tak i když střílíme na 50m, je to zhruba ekvivalent 200kroků, tedy cca 150m. Střílí se plnovýkonnými puškovými náboji, samozřejmě na mechanická mířidla. Optika není přípustná. Rekord nástřelu z těchto třech položek je momentálně100b soutěžně a 103b tréninkově. Plných 105b se zatím nikomu nezadařilo. 

Ve 13:00 byla kategorie puška odstřílena a šlo se na kategorii pistole/revolver. Zde se střílí pět ran ve stoje bez opory na stejný terč na 20m. Max. nástřel je tedy 35b.

Jelikož nakonec nedorazil Patrik Vavřina, s tradičním malovaným terčem, použil jsem na závěr pro účastníky 2 terče s "Happyendem" :-))) Efekt po zásahu byl oním pomyslným vyvrcholením letošní soutěže. Úspěch první rány slavil Maj. Láďa Petráček a Inft. Martin Čihák.

A jak to tedy letos dopadlo:

V pušce první místo nakonec po několika letech opět konečně zase urval Pepa Klepl (18IR) s celkovým ziskem 91b. Druhým místem překvapil nováček soutěže Michal Voda (za 18IR) s 90b. Na třetí místo nakonec poskočil Jan Kovalčík (8LIR) s 83b. Ostatní umístění viz tabulka v příloze. Bodové zisky byly tedy letos v porovnání s ostatními ročníky spíše podprůměrné. Tak snad napřesrok, se pochlapíme lépe. Nicméně i tak jsme si to velmi užili.

V kategorii pistole/revolver to pak vypadalo následovně: Zlomené žebro ve stoje tolik nepřekáželo, tak jsem si prvním místem nakonec spravil alespoň trochu chuť já ... tedy Martin Klika (18IR) s 34b.  O druhé místo se přetahovali Jan Kovalčík (8LIR) a Pepa Klepl (18IR) s 30b. Pepa měl po přeměření horší soustřel a tak se musel posunout na místo třetí . Vzhledem ke svému úspěchu v pušce ale určitě mnoho nesmutnil. Ostatní umístění opět viz tabulka v příloze.

A co naše elévky střelkyně? Tomášková Tereza (GMHK) se v pušce nakonec umístila na místě 14. s 55b a Káťa Kliková na místě 11. se 71b. Káťa však střílela vzhledem ke svému věku (13let) výrazně méně výkonnou puškou Winchester 1873 (45LC) a vše z leže, tudíž tak trochu mimo soutěž. V pistoli/revolver pak již obě pálili za stejných pravidel a umístili se shodně na 7. místě obě se ziskem 20b. Holky byly senzační. Obě ukázaly, že se kvéru rozhodně nebojí a obstály v chlapské konkurenci výborně. Doufáme, že se opět uvidíme na dalším ročníku.

Na závěr bych rád tradičně a upřímě všem poděkoval za účast a skvělou atmosféru celé akce.

Řád zlaté vařečky za senzační guláš, skvělou obsluhu a krásnou zástěru uděluji Jirkovi Hromádkovi. Řád zlatého terče Pepovi Kleplovi za precizní přípravu terčů. Řád zlatého brlohu Milanovi Dubickému za bezkonkurenčně nejlepší venkovní zastřešení. Řád plynových par Honzovi Schneiderovi za kus toho tepla do stanu. A v neposlední řadě Řád zlatého hotelu Láďovi Petráčkovi a jeho choti Janě za precizní nocleh a pozápasové zázemí.

Tak za rok na XIV. střelbách, přátelé.

Oblt. Martin Klika, 18IR
 

Foto: M.Dubický, J. Schneider

 

 

Přílohy

Fotogalerie

© Copyright 2012 - Historický C. k. řadový pěší pluk č. 18, z.s.