Historický C. k. řadový pěší pluk č. 18, z.s.

NABÍDKA
KONTAKT
Historický C. k. řadový pěší pluk č. 18, z.s.

Hrádek 36
503 15 Nechanice

Telefon: +420 605 837 097

18IR@email.cz

DŮLEŽITÉ

KALENDÁŘ
Duben 2024
PoÚtStČtSoNe
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Historický C. k. řadový pěší pluk č. 18, z.s.

XXIX. C.k. manévry - Čistěves a Rozsvícený Svíb_5.9.2020

Počátkem září konaly se tak jako každoročně C.k. manévry 18. pěšího pluku. Z důvodu pandemie Covid byly přesunuty na tento datum z původního termínu 30.5.2020. Tento rok to již byly 29. manévry v pořadí. Za lokaci byla příhodně vybrána obec Čistěves, neb po zmíněných manévrech, měla se konat akce druhá – Rozsvícený Svíb. Řada účastníků dorazila časně z rána dne 5.9., by se stihla nahlásit a zapojit do nástupu jednotek v 9h. Velení rozbilo svůj vojenský tábor o den dříve. Záhy po dorazivší se nahlášených členů si velení postesklo nad počtem osmnáctníků, jež jdou do akce. Všeho všudy přišla polovina – cca 17 členů. Den nám to však nezkazilo. Výborné zázemí a organizace ze strany obce zaručovaly krásné a nevšední zážitky nejen pro nás, ale i pro diváky. V 9.30h započal v rámci C.k. manévrů výcvik jednotlivce pod vedením Oblt. Martina Kliky a Korp. Libora Dolany. Přínosný byl nejen pro naše nováčky, ale i pro zbytek mužstva – přeci jen platí staré, známé: opakování, matka moudrosti. Nabyté teoretické znalosti mužstvo záhy prokázalo v terénu při celkem intenzivním výcviku pohybu v četě a přípravě na bitevní úkázku.

Po chvilce dřiny na Svíbském předpolí následoval zasloužený oběd a ukázka dobového života v táboře r. 1866. Mužstvo vykonávalo různé práce, od údržby zbraní a uniforem až po opakování kvérgrifů. Po poradě velitelů bylo z této relativní pohody vojsko brzy vytrženo svoláním hotovosti. V mžiku šikovaly se řady osmnáctníků, polních myslivců a dalších rakouských jednotek. Prus se blížil. Vzdálené výstřely stávaly se čím dál tím více bližší a bližší. Proti Svíbu bylo vykonáno několik ztečí, jeden čas se dokonce zdálo, že les bude vbrzku v rukou rakouských. Prus (letos intezivně zastoupen "hlukařemi" ze střeleckého klubu Hrádovská koule, Dělem Dubický a Saskou mysliveckou jednotkou) však naše voje nečekaně zastavil a nakonec odrazil. Vše je ztraceno. Nesmyslné boje o les Svíb odkryly nepříteli naše křídlo. Střelba slábne, z lesa se ozývá nářek raněných, tu a tam se v hloučcích i po jednotlivcích trousí ranění a ustupující vojáci. Mezi raněnými je i Oblt. Klika, jež je odtažen k blízkému příkopu, kde skonává. Vojsko zmateně v neurčitých tvarech ustupuje. Diváci tleskají, akce se blíží ke svému závěru, když tu najednou poklidná a jasná obloha mění svůj vzhled v tmavě modré pošmourno. Začalo pršet, nesmírný vichr bičoval naše tváře a déšť vsakoval se pozvolna do našich mantlů. Vítr lámal a vyvracel stromy, pobořil i mnoho stanů v táboře. Snad jakoby nám všichni padlý ze Svíbského lesa chtěli dopřát opravdového pocitu nebezpečí a připomenout pomíjivost našich plánů. Po nezbytné rekonstrukci tábora byly všichni účastníci dekorováni pamětní medailí, jež nese původní datum manévrů 30.5.2020, jako němou připomínku roku "Covid".

V 16.30h, kdy vše ustalo, započala v táboře vojenská polní mše. Tu s nevídanou pokorou a nasazením celebroval kněz Mgr. Marián Benko. V následujících hodinách, kdy se i odpolední část manévrů blížila k úplnému závěru, byly v lese Svíb rozsvěceny svíčky. V 19:30 se zbylé vojsko vydalo ku Svíbu, kde u pomníku Myslivce byl proveden Pietní akt, který zahájil akci Rozsvícený Svíb. Úžasná atmosféra večerního Svíbu, krásná slova pana učitele Miloslava Štrycha , který celou atmosféru umocnil nádhernými písněmi, nás všechny po celodenním maratónu neskutečně zklidnila. Noční pochod a troubená večerka, uzavřely k 24h vše krásné, co nám sobotní den, 5.9.2020, přinesl. 

Text: Inft. Martin Čihák

Na tomto místě bychom chtěli opravdu upřímně poděkovat a složit poklonu hostiteli a spoluorganizátorovi XXIX. C.k. manévrů - SDH Čistěves v čele s Pavlem Štěpinou, kteří se postarali o skvělé zázemí a úžasnou podporu po celou dobu této tradiční akce! Odvedli obrovský kus práce a my se těšíme na případnou další spolupráci.

Velmi děkujeme i všem ostatním, kteří se na organizaci podíleli a všem účastníkům, jež dorazili i přes to, že tento termín byl vojenskými akcemi poměrně obsazený.

Věříme, že jste si manévry užili a že se na nich opět příští rok setkáme

Oblt. Martin Klika

Za 18IR byli účastni:
Oblt. Martin Klika
Maj. Ladislav Petráček
Korp. Libor Dolana
Inft. Vojta Dolana
Inft. Josef Klepl
Inft. Milan Dubický
Inft. Jan Šitina
Inft. Michal Hornych
Inft. Václav Hájek
Inft. Adam Kokrda
Inft. Tomáš Mikolášek
Inft. Martin Čihák
Gft. Josef Szoták
Inft. Adam Prouza
Inft. Štěpán Šmíd
Korp. Lukáš Dulíček
Inft. Adam Mikolášek

* Gabriela Kliková
* Hana Dolanová


Fotografie: Hanka Dolanová, Pavel Vrba
 

Fotogalerie

© Copyright 2012 - Historický C. k. řadový pěší pluk č. 18, z.s.