Historický C. k. řadový pěší pluk č. 18, z.s.

NABÍDKA
KONTAKT
Historický C. k. řadový pěší pluk č. 18, z.s.

Hrádek 36
503 15 Nechanice

Telefon: +420 605 837 097

18IR@email.cz

DŮLEŽITÉ

KALENDÁŘ
Březen 2024
PoÚtStČtSoNe
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Historický C. k. řadový pěší pluk č. 18, z.s.

Audience u císaře Karla I. - Brandýs n. Labem

Sobota, 4.5. 2019. Pro mnohé již několikátá, pro mne v pořadí teprve první „Audience u císaře Karla I.“ konala se tradičně na zámku v Bandýse nad Labem. I přes velká očekávání sešel se 18IR v poněkud komornější sestavě. Období 1866 prezentovali: Inft. František Motka, Inft. Milan Dubický, Inft. Bystřický Jan, Inft. Petr Bystřický st. a Inft. Petr Bystřický ml.. V poněkud slabší sestavě pak pouze já – Inft. Martin Čihák a Zgf. Milan Rybák coby regimentní tambor. Pro mne samotného den započal budíčkem již ve 4 h ráno, kdy jsem se následně krkolomně dopravoval do toliko vzdáleného Brandýsa. Cesty lemovala jedna uzavírka za druhou a tak člověka občas tížila mysl, zda vůbec dorazí. Nakonec se vše ukázalo jako banalita poté, co naše chrabré osmnáctníky přijíždějíc z Brna potkala dopravní nehoda. Kluci to brali sportovně a ve zdraví za pomoci snad všeho co bylo dostupné, dorazili do dobového tábora.
Část 18IR prezentující r. 1866 byla záhy vtělena do corpsu Jičínské kadetní setniny, kde výrazně rozšířila její řady. Já a Zgf. Milan Rybák přijati jsme byli vřele pod křídla Landwehr Infanterie No. 8 (LIR8) sestávajícího se tehdy ze 17 mužů.
Celá akce započala v dopoledních hodinách prezentací jednotlivých jednotek KVH od třicetileté války až po r. 1918 v dobových táborech. Po nějaký ten čas mělo mužstvo rovněž prostor k přípravě vlastní výzbroje a výstroje či ku spánku a občerstvení. Brzy odpoledne však bylo veleno k nástupu a celkem rychle utvořivší se špalír přepestrých uniforem, zahájil svůj pochod městem. Zástup vojáku takřka z celé Evropy svou přítomností zkrášlovali příslušníci významných šlechtických rodů, představitelé města a mnozí jiní. Když se průvod po necelých 15 minutách dobral ku blízkému nádraží, utvořil „domácí“ LIR8 uvítací špalír by srdečně přijal JCV arcivévodu Jiřího Habsbursko-Lotrinského (vnuka posledního císaře Karla I.) a habsburského arcivévodu Jiřího z větve toskánské. Oba i se svými osobními pobočníky přijeli parní lokomotivou, do níž byl zapřažen i legendární salónní vagon arcivévody Františka Ferdinanda d´Este. Bylo to nevšední setkání, pro mne dozajista čest a unikum, vidět dosud žijící představitele rodu, jež měl v našich zemích takové zastoupení a to po několik staletí.
Z nádraží se početný vojenský zástup později přesunul zpět na prostranství před zámek, kde byla za hudebního doprovodu vykonána vojenská přehlídka. Poznamenávám se zvláštním důrazem, že hudební doprovod v režii městského dechového orchestru z maďarského města Gӧdӧlӧ byl vskutku impozantní. Večer, kdy řada KVH povětšinou opouštěla tábor, zůstali jsme a ničeho nelitovali. LIR8 si pro nás připravil skutečné zámecké hody – přátelé děkujeme, bylo to dobré. Účet za nové volnější uniformy pošleme ;-) :-D.

Kompletní foto: www.kk8lir.cz/fotogalerie-2019/k17380-audience-u-cisare-karla-i###

Sepsal: Inft. Čihák Martin


Foto: LIR8
Inft. Čihák Martin
 

Fotogalerie

© Copyright 2012 - Historický C. k. řadový pěší pluk č. 18, z.s.