Historický C. k. řadový pěší pluk č. 18, z.s.

NABÍDKA
KONTAKT
Historický C. k. řadový pěší pluk č. 18, z.s.

Hrádek 36
503 15 Nechanice

Telefon: +420 605 837 097

18IR@email.cz

DŮLEŽITÉ

KALENDÁŘ
Březen 2024
PoÚtStČtSoNe
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Historický C. k. řadový pěší pluk č. 18, z.s.

9. C.a k. zimní manévry - OSTRÉ STŘELBY

Snad strach z mrazu, bláta a bůhví ještě čeho způsobil, že jsme letos do poslední chvíle netušili, kolik účastníků IX. ročníku ostrých střeleb se sejde. Předběžně bylo nahlášeno 32 osob, ale týden před akcí začaly tyto počty brát za své. Páteční noc jsme na střelnici strávili pouze ve dvou. Já a velitel Láďa Petráček, jež poskytl opět úžasně vytopenou Pragu V3S. V sobotu, v čase začátku střeleb 8:30, bylo k registraci připraveno pouze 14 osob. Stejný počet se zúčastnil pouze 1. ročníku v roce 2010, kdy nás však totálně zasypal sníh a na střelnici se dostali pouze ti, jimž offroad či traktor někde pomohl, nebo ti, jež se prosápali přes metrové závěje pěšky.

Nakonec se počet soutěžících přece jen zvýšil na 19, ale i tak je to druhý nejmenší počet střelců. Vím, akce klade na účastníky spíše nároky, než láká na benefity a na umístění v první pětce jsou za ty roky laťky nastaveny už dost vysoko, ale neklesejte na mysli. Letos se právě těm TOP střelcům moc nedařilo a na první místo stačilo již 91b. V loni by jste se se stejným počtem bodů nedostali ani na místo čtvrté. Naopak u střelců, kteří běžně nedosahují první pětky, došlo ke zlepšení. Není se prostě čeho bát :-) . Není přece třeba hned vyhrát. Radost udělá i sebemenší zlepšení a pocit, že tu břízu nenosím jen jako závaží taky stojí za to :-) .

Nižší počet účastníků zase na druhou stranu umožnil celkem bez problémů zvládnout kategorii Pistole/Revolver, kterou jsme v minulém ročníku nestihli. Statistika tedy říká: Bude-li do 25 účastníků, začne se střílet nejpozději od 9:00 a nepřijde jiná komplikace (loni krutý mráz :-) ), tak se pistole odstřílet stihne.

K průběhu:

Počasí se jako zázrakem na jediný den umoudřilo a tak nám v sobotu dopřálo podmínky pro střelbu téměř ideální: Sluníčko, bez mlhy, teplota 9°C. Dotace v podobě plynových topidel od Libora Dolany zůstala tentokrát nevyužita. Jen toho bláta po kotníky, ale to se negativně projevovalo jen u výdeje stravy. Díky později příchozím jsme zahájili střelby až v 9:45, ale protože většina účastníků byli staří matadoři, tak soutěž celkem rychle ubíhala. Měli jsme velkou radost, když jsme pozorovali střelce, kteří v loni ještě projevovali značnou nejistotu na střelišti, jak si letos  počínají již jak staří mazáci. Nebylo třeba nikoho příliš usměrňovat, natož diskvalifikovat a bezpečnost byla tentokrát u každého střelce věcí bezproblémovou. Ve 13:00 již dostřílela poslední dvojice a šlo se na „památeční ránu“ na malovaný terč od Patrika Vavřiny. Pistoli, které se zúčastnilo 6 střelců, jsme zkrátili na 1 položku a výsledky se rovnou počítali. Ve 14:00 se všichni přesunuli na vyhodnocení výsledků do Trnavy, kde čekalo tradiční občerstvení. Výsledky jsem dopočítal, díky zlepšováku-podlepené terče, celkem rychle a v 16:00 se mohlo slavnostně vyhodnocovat.

Jak to tedy letos dopadlo:
Nejlepší zásah malovaného terče si připsal Jirka Vorel z Klubu přátel pplk. Karla Vašátky.

V kategorii PISTOLE/REVOLVER se na třetím místě umístil Potluka Milan z Gardekorps, druhý jsem byl já (Martin Klika z 18IR) a první místo získal Jan Kovalčík z Gardekorpsu.

No a hlavní disciplína PUŠKA OPAKOVACÍ: Na pátém místě se umístil Láďa Petráček (18IR) s 85b. Čtvrté a třetí místo muselo rozhodnout měření soustřelu. Díky horšímu soustřelu zbylo neoblíbené 4. místo na Obelixe (Jan Kovalčík Gardekorps). Se stejným počtem 89b pak třetí místo obsadil Petr Krátký z 18IR. Druhé místo letos opanovali 2 střelci dohromady: Stejný počet bodů 90, stejný soustřel 33cm (oboum ta jedna včela ulítla) a dokonce stejný počet zásahů středu (sedmičky) – 9 střel…. zde se nedalo najíti rozdílu a tak jsem si druhou příčku připsal já (Martin Klika z 18IR) společně s Jirkou Vorlem z Klubu přátel pplk. Karla Vašátky. No a konečně první místo a letošní vítěz střeleb, jehož jméno bude navždy zvěčněno na putovním poháru: Milan Potluka z Gardekorps Praha s 91body. Velká Gratulace Milanovi, který se nenápadně plíživými kroky minulých ročníků přibližoval a v pravou chvíli dokázal deklasovat všechny favority moc pěkným soustřelem. Stejný případ jako loni Michal Exner. Úroveň se zvedá a TOP FIVE si už nemůže být ničím jista. V první pětce už je to spíš o náhodě, jak to komu sedne. Nastřílet přes 100bodů v závodě, to už by chtělo hodně velký trénink a absolutně klidnou mysl ;-) . Příští ročník bude posledním počítaným do současné tabulky TOP TEN, která se od roku 2020 začne počítat od znovu. Myslím, že tam již bude mnohem těsněji :-o. To vidíme z porovnání tabulek. I přes nižší nástřely první pětky, nastřílený celkový průměr opět vzrostl. Minule to bylo 62,52 bodů, letos již 70,11 bodů.
Další štítek na poháru, jež nepatří 18IR. Kromě osmnáctníků nebudou asi ani moc rádi velitelé 8LIR, neb Milan občas soutěží za ně a občas za Gardekorps. Na druhou stranu mají tam již štítek od Michala z minulého ročníku, tak to bude alespoň vyvážené :-).


Přátelé, kamarádi. Těšíme se na další střelecké klání v roce 2019, které bude jubilejní desáté.
Díky za účast.

Podrobné tabulky výsledků viz příloha.


Fldw. Martin Klika, 18IR


Foto: D.Jahoda
 

Přílohy

Fotogalerie

© Copyright 2012 - Historický C. k. řadový pěší pluk č. 18, z.s.