Historický C. k. řadový pěší pluk č. 18, z.s.

NABÍDKA
KONTAKT
Historický C. k. řadový pěší pluk č. 18, z.s.

Hrádek 36
503 15 Nechanice

Telefon: +420 605 837 097

18IR@email.cz

DŮLEŽITÉ

KALENDÁŘ
Březen 2024
PoÚtStČtSoNe
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Historický C. k. řadový pěší pluk č. 18, z.s.

150. výročí bitvy na Chlumu (u Sadové) 3.7.1866 - 2016_CHLUM

  V neděli, dne 3.7. 2016, se na bojišti Chlum nedaleko Hradce Králové odehrála svým rozsahem a pompézností velkolepá bitevní ukázka Königgrätz 1866. Za svůj cíl si předsevzala připomenutí hlavních momentů celé bitvy u Hradce Králové, jež se přesně před 150. lety v našem regionu odehrála.

Pro mne jako diváckého účastníka začala akce úderem 10h ranní. V uniformě rakouského pěšáka 18. pěšího pluku jsem se vmísil do dobového tábora, jež se rozléhal od Baterie mrtvých až k ústí cesty vedoucí k místnímu kostelu. Báječné bylo shledání se se zbytkem našeho pluku, který se zanedlouho chystal k průvodu historických jednotek bojištěm. Krátce po 11 hodině shromáždil se početný dav spolu s vojskem u výše zmíněné Baterie mrtvých. Zde byl učiněn pietní akt a čestná salva, po níž následovaly projevy význačných hostů, představitelů komitétu 1866, zástupců kraje
i Královéhradecké univerzity. Veřejnost si přišla na své návštěvou místního muzea války 1866 i množstvím stánků, nabízejících odbornou literaturu, upomínkové předměty i všeliké občerstvení. Dámy v historických šatech jistě při jejich promenádě potěšily vojenské dechové kapely z České republiky, Německa i nám (statní hranicí
a nedávnou historií) blízkého Rakouska. Jejich vystoupení trvalo do hodiny patnácté, tou dobou již byla obě divácká hlediště obsypána několika tisícovým davem. Dlouho připravovaná ukázka znázorňovala střet dvou významných vojevůdců – rakouského vrchního velitele Severní armády Ludvíka von Benedeka (Radek Teichman)
a pruského generála Helmuta von Moltkeho (Radek Balcárek). Krom těchto dvou hlavních postav se divákům představilo na 600 pěšáků a 100 jezdců. Veřejnost tak mohla obdivovat různorodé uniformy jízdních jednotek, polních myslivců, dělostřelců a řadové pěchoty obou znesvářených stran. Během bojů byly zničeny repliky několika objektů představujících obytné stavby, mlýn, ovčín, ale i výběhy s drobným mostkem. To vše za velkého přispění pyrotechnických efektů a postupujícího vojska. V ukázce se krom našeho pluku objevil i známý herec Václav Vydra, jež se podobně jako v inscenované srážce u Střezetic, zhostil role Alfréda II. knížete Windischgrätze. Závěrem celé akce došlo k udílení vyznamenání všem vystupujícím jednotkám a pozvolný návrat do táborového ležení.

Snad každý divák našel v této bitevní ukázce kus poučení i řadu nezapomenutelných zážitků. Mezi jediné negativum akce řadím asi jen lhostejnost a drzost několika jednotlivců, kteří nebrali v davové tlačenici ohled na vozíčkáře a starší lidi. S příchodem večera, loučili jsme se s našimi přáteli ze Slovinska. Škoda jen, že společné chvíle s nimi trvaly tak krátce. Hudba a dobré pití nakonec zajistily, že nebývalé veselí na jinak ztichlém bojišti pokračovalo až do časných ranních hodin.

Inft. Martin Čihák,

Co dodat. Vyvrcholení vzpomínkových akcí 150. výročí rozhodující bitvy prusko-rakouské války na Chlumu je za námi. To, co se dlouho zdálo býti dalekou budoucností se stalo minulostí a jedeme dál.... Je otázkou, jaké změny tento milník přinese. Pro některé dlouholeté nestory tohoto spektra vojenské historie se 150. výročí stalo milníkem ukončujícím jejich aktivní činnost v reenactmentu. Nicméně už dnes můžeme konstatovat, že mnohé to naopak přitáhlo a 18IR má momentálně "na stole" další tři žádosti o členství. Zaznamenali jsme též aktivity a snahy o různá zdokonalení výstroje i výcviku, snahy o "dělat TO jinak"..... Pro mnohé z nás mělo 150. výročí už i příliš velký nádech cirkusu, kde se pieta jaksi vytráci a scéna už hodně zavání závěrem levného amerického filmu, kde zatleská a slzu uroní i ten, jenž si první půlku děje už nepamatuje :-). Uvidíme. Osmnáctka zůstává nadále tradičním regimentem, kde si podávají ruce dlouholetí otcové zakladatelé, s těmi, jež přišli již v novém tisíciletí a ti zase s nováčky a mládežníky, jež přinášejí zase úplně jiný, neotřelý "pohled na věc". Věřím, že se nám podaří udržet kontinuitu a budeme psát reportáže i při 160. výročí.

Zgf. Martin Klika

 

Zdroje - fotografie:
Inft. Martin Čihák
Königgrätz 1866
Ondřej Littera

Hanička Dolanová

 více fotek na dolka.rajce.idnes.cz/

Fotogalerie

© Copyright 2012 - Historický C. k. řadový pěší pluk č. 18, z.s.