Historický C. k. řadový pěší pluk č. 18, z.s.

NABÍDKA
KONTAKT
Historický C. k. řadový pěší pluk č. 18, z.s.

Hrádek 36
503 15 Nechanice

Telefon: +420 605 837 097

18IR@email.cz

DŮLEŽITÉ

KALENDÁŘ
Březen 2024
PoÚtStČtSoNe
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Historický C. k. řadový pěší pluk č. 18, z.s.

Účast 18IR na konferenci Vojenského historického ústavu

Ve dnech 22. až 23. září 2015 se člen našeho spolku Inft. Lukáš Dulíček zúčastnil vědecké konference v Praze, kterou pořádal Vojenský historický ústav za podpory Ministerstva obrany ČR. Jednalo se o druhý ročník celého cyklu konferencí s názvem "Léta do pole okovaná", který byl zahájen vloni a který má za cíl každý rok přinést velkou mezinárodní historickou konferenci o válečném dění přesně před sto lety. Letošní konference tak byla věnována válečnému roku 1915 a Lukáš Dulíček byl jedním z přednášejících. Na následujících řádcích se s vámi podělí o své dojmy:

Cyklu konferencí VHÚ o první světové válce jsem se v letošním roce účastnil poprvé. Jednalo se o prestižní akci v noblesních prostorách jedné z budov Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR. Se svými zdravicemi vystoupil např. ministr obrany Stropnický či předseda Poslanecké sněmovny Hamáček. Zvláště předseda sněmovny mě zaujal svými slovy o významnosti bádání v oblasti dějin první světové války, která zasáhla náš národ nesmírnou měrou, ale naše dnešní veřejnost má o ní jen malé povědomí. Panem předsedou byly připomenuty zejména četné oběti války z řad nejen legionářů, ale i rakousko-uherských vojáků a také civilistů. Pan předseda výstižně poznamenal, že podporuje úsilí "vrátit české mrtvé do českých dějin".

Konference byla doslova nabita příspěvky, které byly přednášeny oba dva konferenční dny od rána do večera v přibližně dvacetiminutových intervalech. Vedle českých odborníků zde vystoupili Rakušané, Němci, Slováci, Poláci, Italové, Slovinci či Maďaři. Jednalo se převážně o historiky, ale kromě nich také o archiváře, knihovníky, a dokonce archeology. Člověk se zde mohl věru přiučit o všech možných perspektivách, z nichž lze bádat o politických, sociálních a hlavně vojenských dějinách první světové války. Většina vystupujících se bádání věnuje profesionálně jako zaměstnanci archivů, knihoven, univerzit či jiných ústavů, avšak příspěvky zde mohli přednést také zdatní amatéři, mezi něž se počítám i já. Bylo mi umožněno zahájit druhý konferenční den úvodním příspěvkem na téma působení pěšího pluku č. 18 na východní frontě v roce 1915. Na můj příspěvek v rámci téhož "panelu" navazovali další přednášející s příspěvky o spolehlivosti, resp. nespolehlivosti českých jednotek rakousko-uherské armády v roce 1915 (řeč byla o pěších plucích č. 28, 36, 81 a o zeměbraneckém pěším pluku č. 8).

Můj celkový dojem z konference je velmi pozitivní. Její pestrost i odborná kvalita mě nadchly. Zajímavé také bylo, že pouze naprosté minimum příspěvků se týkalo legionářské problematiky, přestože akce byla pořádaná VHÚ a Ministerstvem obrany, které jinak z pochopitelných důvodů legionářskou problematiku preferují. Jak se nicméně ukázalo, vědecká obec se věnuje převážně jiným tématům – příspěvky byly vybírány z toho, co sami přednášející nabídli.

V příštím roce vyjde obsáhlý sborník, který bude obsahovat všechny příspěvky, jež na konferenci zazněly. V současné době je již v tisku sborník z loňské konference o roce 1914. Na příští rok se chystá konference o válečném roce 1916.

Více o letošní konferenci se můžete dočíst např. zde:
http://www.vhu.cz/vedecka-konference-o-valecnem-roce-1915-zacala/

Inft. Lukáš Dulíček
 

Přílohy

Fotogalerie

© Copyright 2012 - Historický C. k. řadový pěší pluk č. 18, z.s.