Historický C. k. řadový pěší pluk č. 18, z.s.

NABÍDKA
KONTAKT
Historický C. k. řadový pěší pluk č. 18, z.s.

Hrádek 36
503 15 Nechanice

Telefon: +420 605 837 097

18IR@email.cz

DŮLEŽITÉ

KALENDÁŘ
Březen 2024
PoÚtStČtSoNe
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Historický C. k. řadový pěší pluk č. 18, z.s.

BROŽURA: Mrzli Vrh II. Baon / 18IR aneb příběh jednoho pomníku

Pomník II. praporu C.k.18.pěšího pluku
na Mrzlem Vrchu ve Slovinsku

V r. 2006 by na Mrzlem Vrchu ve Slovinsku objeven polorozpadlý pomník bez nápisní desky, přičemž nikdo netušil o jaký pomník se jedná. Po téměř detektivním pátrání se našim slovinským přátelům z „Društva Peski 1915-1917“ podařilo pomník identifikovat. Nejprve byla v archivu objevena dobová fotografie pomníku (viz. foto vlevo) a za pomocí moderní techniky byl detail desky zvětšen a vyostřen natolik, aby šel přečíst text včetně označení jednotky. V únoru 2007 pak přišla ze Slovinska pro nás senzační zpráva: Jedná se o pomník II. praporu C.k.18. pěšího pluku postavený v r. 1916 !

Kde se odloučený prapor tohoto pluku doplňovaného převážně z Královehradecka ocitl v těchto končinách ? Odpověď je vcelku prostá: II. prapor C.k.18.pěšího pluku bojoval v první světové válce od června 1915 až do konce První světové války odděleně od pluku na jižní frontě proti Italům v sestavě 50. pěší divize (v 3. a později 15. horské brigádě). Prodělal zde mnoho krvavých bojů a řadu měsíců trávili jeho příslušníci zakopáni právě na nehostinných a strmých svazích Mrzleho Vrchu. (Pozn.:Kromě tohoto nově objeveného pohřebiště se zde nacházejí ještě další 4.) Po průlomu sočské fronty v r. 1917 dorazil jako předvoj 50. pěší divize až k řece Piavě. Dle některých pramenů, jako jsou např. paměti německého generála Alfreda Kraußeho, to byl přímo II. prapor 18. pluku, kdo jako první prorazil přes italské zákopy po odražení útočných sledů něm. armády a umožnil tak vlastně zahájení průlomu od Tolminu na Kobarid nebo-li Caporetto. Tuto skutečnost nám potvrdili i někteří slovinští kolegové a bude předmětem našeho dalšího pátrání v archivech.

Ale zpátky ke znovuobjevenému pomníku. Jak se dále podařilo zjistit, není jeho umístění náhodné, nýbrž byl postaven přímo na hromadném pohřebišti vojáků II. praporu 18. pěšího pluku. Je jich zde pohřbeno celkem 64 a jsou to všechno rodáci z východních Čech – od Hradce Králové až po Náchod (např. jednadvacetiletý vojín J. Kňourek z Probluze, dvaadvacetiletý vojín Vilém Martínek z Hradce Králové, dvacetipětiletý vojín František Novotný ze Stračova, dvacetičtyřletý četař Václav Černík z Těchlovic, atd.). Díky objemnému dvoudílnému sborníku „Tolminsko mostišče“ vydaném muzeem v Tolminu v r. 2005 máme podrobný jmenný seznam pohřbených vojáků včetně místa a data narození. (Pozn.: Kromě několika dalších hromadných hrobů II. a III. praporu 18. pěšího pluku jsou v této práci uvedeny i pohřbení vojáci dalších českých a moravských jednotek vyskytujících se na tomto bojišti a to: I. prapor 91. pěšího pluku, III. prapor 35. pěšího pluku, III. prapor 8. pěšího pluku, 17. a 25. prapor polních myslivců.) Dále se nám podařilo objevit autentický deník z let 1915 až 16 jednoho z přímých účastníků bojů, výše zmíněného Jardy Kňourka z Probluze. Autor sám pak zůstal se svými kamarády na tomto hřbitůvku a to navždy – padl v září 1917….. (viz. citace na konci).

Samozřejmě vše neskončilo pouze zjištěním historických souvislostí – právě naopak tím vše začalo. Po rychlém projednání v našem klubu a po dohodě s kamarády z klubu slovinského padlo jednoznačné rozhodnutí: Pomník společnými silami opravíme a uvedeme do co nejdůstojnějšího stavu ! Následně byl dohodnut konkrétní postup – náš klub zajistí kopii původní nápisní desky a financování (sponzory) na materiál pro opravy, Društvo Peski pak provede veškeré sanační a rekonstrukční práce v terénu. V srpnu 2007 pak byla našim klubem při pietním aktu na Mrzlem Vrchu předána již hotová nápisní deska a v roce 2008 celá akce vyvrcholila naší expedicí do Slovinska.

Expedice Soča 2008, aneb po stopách „Osmnáctky“ II
Ve dnech 13. až 17. srpna se 16 členů a přátel KVH C.k. 18. pěšího pluku zúčastnilo expedice na prvoválečná bojiště v Julských Alpách kolem řeky Soči ve Slovinsku. Kromě návštěvy muzea v Kobaridu a prohlídky pozůstatků frontové linie v okolí Bovce a Tolminu byla hlavním cílem této expedice účast v uniformách na slavnostním odhalení zrekonstruovaného pomníku padlým II. praporu 18. pěšího pluku na Mrzlem vrchu. Odhalení pomníku se pak konalo u příležitosti 90. výročí ukončení první světové války. Pietní akt se konal za účasti velvyslankyně ČR ve Slovinsku pí. Ivany Hlavsové a jeho součástí byla i mše za padlé celebrovaná plzeňským arcibiskupem Mons. Františekem Radkovským. O průběhu celé akce více než slova napoví přiložená fotogalerie.

Mrzli Vrh (1359 m.n.m.) tvořil hlavní opěrný bod rakousko-uherské obrany v tomto úseku sočské fronty a ovládal nejen přístupy k řece Soče, ale celou komunikaci z Tolminu do Kobaridu. Leží pět kilometrů severozápadně od Tolmina v masivu Julských Alp. Tento strmý vápencový vrchol nezůstává díky drsnému horskému počasí svému jménu nic dlužen a dlouhodobý pobyt na něm, včetně zimních měsíců, nebyl pro vojáky vůbec ničím příjemným. Samotný pomník se hřbitůvkem se pak nachází na jeho jihovýchodním úbočí nad korytem říčky Sopotnice.

 

Na závěr děkujeme za pomoc a příspěvek níže uvedeným:

Društvo Peski 1915-1917 (http://forum.prohereditate.com)
Reklamní agentra Tah HK L. Taneček –S. Hamaďák (www.tah.cz)
Kamenoprůmysl Hradec Králové, s.r.o. (www.kamenoprumysl-hk.cz)
Military shop, Hybernská 40, Praha 1 (http://www.militaryshop.cz)
Obci Stračov (http://www.stracov.cz)

a nakonec největší dík patří našemu p. hejtmanovi Ing. Bradíkovi
a zastupiteli Mgr. Petru Kmochovi
jakožto i celé Radě Královehradeckého kraje
,
díky jejichž podpoře a finančnímu daru se nám podařilo tento projekt dovést až do úspěšného konce.

Další podrobnosti a aktuální zprávy – viz. naše webové stránky
www.18irhk.cz


Nápis na desce:
NIEMAND HAT GRÖSSERE LIEBE,
DENN DIE, DASS ER SEIN LEBEN
LÄSST FÜR SEINE FREUNDE.

SEINEN GEFALLENEN HELDEN
ERRICHTET IM SEPT. 1916 JNF. BAON II 18


A místo epilogu citace z deníku 21 letého Jaroslava Kňourka, ke které by byl jakýkoliv komentář zbytečný:


10/10 1916
………Odpoledne začaly Taliáni do toho řezat střílely z děl po celé frontě trval ten rychlý fajér až do večera do 8 hodin. Bylo to po celé frontě naší divise od kopce Santa Maria-Tolmin-město-Vodil Vrch-Zmrzlý vrch-Slem až na Krn.Bylo to hrozné nejhorší k večéru. Po atalérii začaly kvery a mašinkvery na Santa Marii u města Tolmína……….Kanóny posud hrály svou roli praskalo to všude šel jsem zákopem pod Zmrzlákem práskl blízko mě granát asi 15cm kalibr mohlo to být mý poslední…veliká střepina zabzůčela mě kolem hlavy, přerazila mě mou samodílnou hůl na kterou sem se chtěl zrovna opřít a zasekla se do země vedle nohou bylo to mí štěstí zavadit o hlavu tak jsem byl vpánu, ten okamžik mě bylo ůzko mý štěstí, že má člověk duchapřítomnost….
Je to pro mě šťastný den ačkoly tím to nemám ještě vihrané není eště konec války eště můžu bejt zabytej 100krát než bude konec, válka snad bude trvat věčně. Tak dlouho musí chodit do války dokud ho nezabyjou…………

31/12 1916 Sylvestr, Neděle
……….Večer jsem spal v boudě byl jsem u Rezervních dvou cuků o ½ 9 hodině jsem měl jít do štelunků za jednoho maroda. Bylo mě také mizerně nešel jsem a hlásil jsem že půjdu k marodvizitě. Tím končím zápisky z roků 1916. a válka trvá posud tak začnu zase na novo do druhé knížky kterou jsem vyfasoval na rok 1917.

Zdali pak ještě budu psát zapisky na Sylvestra 1917. nebo budu někde pod vrstvou hlíny odpočívat….

Na poslední stranu deníku některý z kamarádů dopsal:

Padl 21 září 1917 ve 3 hodiny odpoledne na Mrzlém vrchu v Italii. Den pátek.
 

Fotogalerie

© Copyright 2012 - Historický C. k. řadový pěší pluk č. 18, z.s.