Historický C. k. řadový pěší pluk č. 18, z.s.

NABÍDKA
KONTAKT
Historický C. k. řadový pěší pluk č. 18, z.s.

Hrádek 36
503 15 Nechanice

Telefon: +420 605 837 097

18IR@email.cz

DŮLEŽITÉ

KALENDÁŘ
Březen 2024
PoÚtStČtSoNe
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Historický C. k. řadový pěší pluk č. 18, z.s.

1. C.a k. zimní manévry - OSTRÉ STŘELBY

Již mnoho let je pořádání rekonstrukcí bitev a bitevní ukázky celkem častou praxí mnoha klubů zabývajících se vojenskou historií a tak se stává, že kalendář je těmito akcemi někdy přímo přeplněn. To je samozřejmě dobře a říkáme... Jen houšť. V důsledku toho, však nejsou pro dost členů historických vojenských spolků již  takovým lákadlem jako v minulosti.

Proto jsem si říkal, že by nebylo špatné, uspořádat akci, kde by naše kvéry nedělaly jen kravál, ale aby jsme vymetly konečně i nějakou tu kuly :-). A proč si při tom ještě nezasoutěžit...? Navíc je mnoho našich členů zároveň členy Střeleckého klubu Hrádek a máme vlastní klubovou 50m střelnici přímo v našem působišti na Hrádku. Když to zkloubíme s výstrojí a výzbrojí z období 1. světové války, přidáme krátký pochod našim krajem a večerní posezení, můžeme si užít zas něco jiného. A tak vznikla první hrubá představa o C. a k. zimních manévrech - OSTRÝCH STŘELBÁCH.

V příloze najdete první dispozice.

 

Dne 9.1.2010 se tedy uskutečnila tato akce poprvé. 

Bohužel naprosto nečekaná noční vánice způsobila takovou sněhovou nadílku, že jsem na cestě ze Stračova na Hrádek (běžně 10 min) strávil dobré 4,5 hodiny. Mnozí nahlášení prostě neměli šanci dorazit. Byli však i tací (Joska Kleplu a kluci Dolanovi), kteří se prostě vydali po vlastních cca metrovými závějemi. Nakonec se nás sešlo 14 z původně 26 nahlášených. Na druhou stranu nám tato nadílka poskytla nevšední zajímavou kulisu a ti co dorazili si to opravdu náramně užili. Pochod byl však pochopitelně zkrácen... v podstatě jen z baráčku na střelnici a pak se střílelo tak jak se dalo. Nakonec zbyl čas i na pistoli.

V pušce zvítězil Inf. Pepik Kleplu i po tom, co podal neskutečný pochodový výkon. V pistoli Lt. Luděk Rosůlek od KVH NB.

Večer se konalo dekorování vítězů (i když bohužel první cena - zlaté šňůry a pohár byly ještě ve výrobě) a pak bujará oslavička v místní hospodě, kde nám atmosféru zpříjemnili naši muzikanti Petr Šimáček s Dančou Sokolovou.

Vzhledem k naprosté spokojenosti všech zúčastněných jsme akci dali přídomek 1. ročník a další naplánovali opět na 1. víkend v novém roce.

Věříme, že se tato akce stane tradiční lednovou záležitostí nejen našeho regimentu.

Jedná se totiž o akci, nejen pro členy 18IR, ale pro všechny spřátelené spolky i kamarády jednotlivce.

 

Mrkněte na několik fotek a výsledky v přílohách.

 

M.Klika 18IR

Přílohy

Fotogalerie

© Copyright 2012 - Historický C. k. řadový pěší pluk č. 18, z.s.