Historický C. k. řadový pěší pluk č. 18, z.s.

NABÍDKA
KONTAKT
Historický C. k. řadový pěší pluk č. 18, z.s.

Hrádek 36
503 15 Nechanice

Telefon: +420 605 837 097

18IR@email.cz

DŮLEŽITÉ

KALENDÁŘ
Březen 2024
PoÚtStČtSoNe
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Historický C. k. řadový pěší pluk č. 18, z.s.

Mladějov - Osowiec 1917 28.8.2021

Ve dnech 27. – 29. srpna 2021 jindy klidná pole poblíž úzkokolejky v Mladějově opět ožila. Konala se zde tradiční bitevní rekonstrukce bojů první světové války, chcete-li jinak tzv. války velké. V pátek 27. srpna již převážná většina vojáků a dobového civilního obyvatelstva chystala kulisy budoucího krvavého střetnutí, jež si letos dalo za cíl přiblížit plynové útoky na východní frontě. Ukázka byla volně inspirována bitvou o pevnost Osowiec, neměla však za cíl plně rekonstruovat onu bitvu.
Večer téhož dne, konala se v místním vojenském stanu řádná vojenská „pijatika“. Vojáci zpívali, popíjeli, dali volnost své morálce před nastávající bitvou druhého dne. V nedalekém dobovém bordelu probíhala dražba kalendáře s místními krasotinkami. Všemu dominovala hra a zpěv ruských harmonikářů a tanec s šaškou (ruskou šavlí).
Brzy ráno, kolem 8 h, byl již areál plně připraven na nápor návštěvníků. Ti spíše později, těsně před bitevní ukázkou, počali se shromažďovat v areálu úzkokolejky. Zde zřeli dobová vojenská ležení, pořídili nespočet momentek u vojenské techniky a později v hloučcích, přesouvali se s vojskem k památníku ve středu obce. Po pietním aktu (11h), nastal příjemný mezičas na občerstvení, poradu velitelů a poslední překotné přípravy mužstva. Bitevní ukázka, jak bylo výše zmíněno, byla pouho volnou inspirací prvních bojů na Ruské frontě, a tak si organizátor mohl dovolit rozšířit válečné období až k r. 1917. Prostor se tak otevřel nejen císařskému německému a carskému ruskému vojsku, jež se u pevnosti Osowiec reálně střetli, ale i armádě rakousko - uheské. Reálná bitva o Osowiec a nastínění scénáře letošní bitvy popsány jsou níže v textu. Coby pomyslná třešnička na dortu, byla pro vojáky uspořádána každoroční bitva v Mladějovském lese – tzv. Safari na Rusa. V neděli se areál vracel zpět do svého poklidného stavu, kdy jej „poslední rekreanti“ poklízeli a pozvolna opouštěli. Od doby svého konání akce letos dosáhla celkem příjemného rekordu – a to počtu více jak 330 zůčastněných reenactorů.

Bitva o Osowiec
Jednalo se o střet ruské carské armády s německou císařskou armádou v prostoru poblíž ruské vojenské pevnosti Osowiec. Ruská pevnost Osowiec se nachází na severovýchodě dnešního Polska a byla vybudována v druhé polovině 19. století na obranu ruské západní hranice po prohrané Krymské válce. Během 1. světové války na ni Němci útočili několikrát, již od září 1914. Ruští obránci se dokázali bránit přesile neuvěřitelných 11 měsíců!
6. srpna 1915 již bezradná německá armáda, po nezdařených granátových a pěchotních útocích, zasypala pevnost plynovými granáty. Rusové tou dobou ještě nebyli vybaveni účinnými plynovými maskami, a tak jejich ztráty vzrostli do enormních čísel. Po tomto chemickém útoku (směsi chloru a bromu), se ke ztichlé, zeleným kouřem zahalené pevnosti vydalo několik tisíc německých vojáků v plynových maskách, aby zkontrolovali situaci a mrtvou pevnost bez problému obsadili. Byli si jisti svým vítězstvím, vždyť bitva samotná bývá mnohými současníky přirovnávána k francouzskému Verdunu, jaké je však čekalo zděšení, když zbytky přeživších zahájili poslední odpor a zkrvavení, chrchlajíc kousky spálených plic vylézali z ruin pevnosti. Poslední odpor, k němuž se ruská osádka z posledních sil přiměla, později do dějin vešel pod názvem „útok mrtvých“. Stal se námětem uměleckých děl, historických filmů i letošní ukázky.

text: Inft. Martin Čihák
fotografie:
- Martin Čihák
- Jaroslav Řezáč (zdroj Facebook)
- Boris Moskovský (zdroj Facebook)


 

Fotogalerie

© Copyright 2012 - Historický C. k. řadový pěší pluk č. 18, z.s.