Historický C. k. řadový pěší pluk č. 18, z.s.

NABÍDKA
KONTAKT
Historický C. k. řadový pěší pluk č. 18, z.s.

Hrádek 36
503 15 Nechanice

Telefon: +420 605 837 097

18IR@email.cz

DŮLEŽITÉ

KALENDÁŘ
Březen 2024
PoÚtStČtSoNe
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Historický C. k. řadový pěší pluk č. 18, z.s.

Mladějov-Blosdorf 25.8.2018

 Mladějov 2018 – Brestlitevský mír 1918

Tradičně jako každý rok, účastnila se i letos „osmnáctka“ bitevní ukázky v Mladějově. Příznačně jako většina akcí jinde v republice, šla i tato ukázka na ruku výročí roku 1918.
Nesla název „Brestlitevský mír 1918“. Drobnou připomínkou tak veřejnosti prezentovala události, jež se staly před podepsáním obecně již tak známého míru mezi Ústředními mocnostmi a Sovětskou vládou dne 3. března 1918. Jen na okraj zmiňme pozadí celého děje. Carské Rusko je od r. 1917 zmítáno řadou revolucí a pouličních půtek, vojáci odmítají poslušnost a zbíhají. Navíc se ve společnosti celkem zdárně daří prosazovat bolševická agitace a tendence co nejrychleji ukončit válku. Po Říjnové revoluci, kdy Rusko odmítlo účast ve válce a zároveň s tím i Dohodou navrhovanou mírovou smlouvu, počala se celá ruská fronta postupně rozpadat. Této příležitosti využila vojska Ústředních mocností (Rakousko-Uhersko a Německo), by ukořistila v nastalém chaosu zpět nedávno ztracená území. Rozsáhlá ofenzíva tomu byla předzvěstí. Sověti byli nuceni obětovat území dnešního Polska, Ukrajiny a části Pobaltí. Napjatá situace nakonec vyústila v konečné řešení sejít se u mírového stolu a ohlásit tak ukončení bojů na východní frontě. Pro Ústřední mocnosti přinesl mír zisk dosud dobytých území
a možnost přesunu svých jednotek na frontu západní. Pro Sověty zůstal jen tvrdým políčkem uštědřeným na území dnešního Běloruska.

24. srpna (pátek):
Jako již tradičně, vítal nás s již připravenými pozicemi a dokonalým zázemím Korp. Libor Dolana. Ostatní přijížděli postupně. Večer byl opět tvořen volnou zábavou, hudbou a posezením v kruhu všech našich přátel i (ne)přátel. Bohabujná konverzace a obecné veselí protáhly se pro některé jednotlivce až do rána.

25. srpna (sobota):
Mírně po 7h zavelen byl Alarm!!!, a vše se záhy probouzelo a chystalo k nadcházejícím událostem. V 9h odebralo se vojsko z dobového tábora k pietnímu aktu u místního pomníku obětí 1. světové války. Na necelou hodinu trvající ceremoniál záhy navázal march k vlakovému nádraží v Mladějově a odjezd do Moravské Třebové. Pro zvláštní příležitost vypraven byl vlak s historickými vagóny, jež podtrhovaly všudypřítomnou dobovou atmosféru. Po příjezdu do Moravské Třebové, vítali vystupující a před vlakem se řadící vojsko místní obyvatelé. Bylo zhruba 11.30h, když dobové jednotky za účasti vojenské hudby a regionálních politických představitelů odhalovaly nový památník obětem Velké války – několik kamenných sloupců do nichž bylo vytesáno srdce
a letopočet 1914-18. Po dekorování jednotek a koncertu vojenské posádkové hudby Olomouc, odebrala se vojska zpět do Mladějova, aby záhy bez přestávky rovnou vstoupila do bitevní ukázky.

Bitevní ukázka:
Došlo k tradičnímu spojení jednotek 18IR a 2FJB. A jelikož 18IR premiérově disponovala kulometem Rosti Vagaie, do bitevní ukázky vstoupili „osmnáctníci“ hned se dvěma oddíly. První, menší tvořilo kulomentné družstvo Inft. Rosti Vagaie. Druhý oddíl pak početnější pěchota vedená Fldw. Klikou a Fldw. Pavlem Rosůlkem. Zákopy tentokrát mile překvapily. Byly hluboké a na hony vzdálené „myším dírám“ na něž jsme byli dosud zvyklý. Dynamická akce, střet s obrněným vozem, takřka neustávající palba… …každý si našel své. O tom, že je Mladějov stále zajímavou lokalitou plnou skvělých akcí a fajn lidí, nás ujistila hojná účast diváků. Jediné co mohlo působit poměrně „stísněným dojmem“ na řadu účinkujících byl oproti předešlým akcím přísnější dohled policie a vůbec přísnější pravidla pro střetnutí/nestřetnutí se s nepřítelem. Nicméně tradiční večerní výjezd úzkokolejkou na "safari" byl zase ve starém duchu.

 

Za 18IR byli účastni:
 

Fldw. Martin Klika
Korp. Libor Dolana
Inft. Tomáš Hromádka
Inft. Jiří Hromádka
Inft. Rosťa Vagai
Inft. Josef Szoták
Inft. Milan Dubický
Inft. Josef Klepl
Inft. Martin Čihák
Zgf. Milan Rybák
Korp. Jiří – Žába – Prokop
Max & Sandra (Slovinsko)
Dámský doprovod:
Natálie Dunglová
Jana Čiháková
 

Text: Inft. Martin Čihák
Foto:

Fldw. M.Klika, Inft. Martin Čihák

Luke photo
Jana Čiháková
Michaela Jonášová

 

Fotogalerie

© Copyright 2012 - Historický C. k. řadový pěší pluk č. 18, z.s.