Historický C. k. řadový pěší pluk č. 18, z.s.

NABÍDKA
KONTAKT
Historický C. k. řadový pěší pluk č. 18, z.s.

Hrádek 36
503 15 Nechanice

Telefon: +420 605 837 097

18IR@email.cz

DŮLEŽITÉ

KALENDÁŘ
Duben 2024
PoÚtStČtSoNe
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Historický C. k. řadový pěší pluk č. 18, z.s.

148. výročí bitvy na Chlumu (u Sadové) 3.7.1866 - 2014

Ve dnech 3. -5. července se „osmnáctka“ účastnila vzpomínkových akcí bitvy u Sadové. Akcí se zúčastnili: Hptm. Ladislav Petráček, Fldw. Jan Šmíd, Zgf. Martin Klika, Corp. Jiří Němec,
Gft. Libor Dolana, Gft. Petr Karlíček, Gft. Ondřej Šrajer, Gft. Josef Szoták, Inft. Josef Klepl,
Inft. Adam Prouza, Inft. Stanislav Prouza, Inft. Radek Vorel, Inft. Vojtěch Dolana,
Inft. Lukáš Dulíček, Inft. Čeněk Prokop, Inft. Milan Dubický, Inft. Jan Bystřický a Inft. Michal Hornych

Naše řady rozšířil Flwb. Pavel Rosůlek a Inft. Jan Gross z KVH Nový Bydžov.

Vše začalo ve čtvrtek dne 3. července v Hradci Králové na Masarykově náměstí. Odbyla třetí, když na náměstí přijel kočár s pruským velením zde zastoupeném Radkem Balcárkem a Jiřím Marko Bohdaneckým , kteří zahájili odpolední program skládající se z přehlídky vojska, předvádění dobového oblečení a koncertování kapely Nešlapeto a pruské vojenské hudby. To vše odstartovala „osmnáctka“ výstřelem ze svých pušek.
Ve čtyři hodiny bylo na řadě představení rakouských a pruských jednotek, kdy byli představovány jednotlivé pluky. Před tímto a potom jsme zde byli pro obecenstvo, které mělo nejeden dotaz na rakouskou armády i náš pluk samotný. Velikou pozornost budila i výstavka artefaktů Milana Dubického. Po skončení přehlídky v Hradci všichni zúčastnění odjeli na Chlum připravovat stanový tábor a připravit saport pro následující dny.
V pátek se odehrával pochod bojištěm, letos po ose Horní Přím, Dolní Přím, Probluz, Popovice a Třesovice. Část vojska autobus nabral na Chlumu a část v Třesovicích, který nás následně odvezl na Horní Přím ke kapličce svatého Aloise, kde jsme všichni dali dohromady, odtud se vyšlo směrem k Dolnímu Přímu. Zde se k nám připojil dobový povoz, seřadili jsme se a vyšli jsme pochodem k Probluzi k pomníku korunního prince Alberta. V parčíku bylo nádherně chladno což se jinak říct nedalo, protože bylo výrazně teplo. U pomníku byl proveden pietní akt a vojska byla odvelena k pochodu směrem na Popovice.
Rakouské jednotky šli vepředu, šlo se dílem přes obec a dílem po poli, tímhle tempem jsme došli k louce ležící mezi řepkovým a obilným polem, která byla vybrána pro první boj. Ten jako vždy zahajovali polní myslivci. Cíl šarvátky byl v podstatě ten aby se Prusové nemohli na loučce rozvinout. Cíl se nepodařilo uskutečnit, i přestože na naší straně bylo dělo. Následoval ústup kolejemi v poli k lesu Dubina. Zde se měl odehrát další střet, jenže Prusové celý les obešli, čímž překvapili rakouské jednotky, které na ně čekali na Pěticestě. Nicméně „osmnáctka“ do bojů o les nezasáhla, protože z popudu „místního informátora“ byla odvelena úvozem k Popovicím. Ano bylo vysláno tajné komando, keteré schováno v poli, mělo Prusy při postupu překvapit. Snažení však vyšlo na prázdno.
V Popovicích bylo menší občerstvení, po kterém následoval pietní akt u místního pomníku padlím vojínům. Dále byli účastníci seznámením s rolí obce v bitvě. Pak se vojska odebrala do Třesovice, kde na hřišti čekala menáž.
Kolem páté hodiny byl proveden pietní akt na návsi u pomníku 1866. Vojska pak pochodovali na kopec Babylon, kde měla být svedena rekonstrukce bitvy pod názvem: Smrt generála Šulce. Bitva samotná byla dynamická, a jak diváci potvrdili i přehledná, přispěl k tomu jak komentář tak dobrá lokace. Dobré byli rovněž i pyrotechnické efekty. Na konci bitvy padli veškeří vojáci i samotný generál. Následovali ovace a předávání pamětních stuh. „Osmnáctka“ zde zároveň pořídila sadu akčních fotografií, pořízených Barborou Dolanovou za což pluk velice děkuje.
Po skončení bitvy jsme se rozjeli spět na Chlum do svého ležení. Večer došlo na přátelení se spolubojovníky, místními, no zavládl družný duch.

Dny vzpomínkových akci vyvrcholili ve středu. Letos se akce nesli v duchu: Hindenburg na bojišti, kdy bylo divákům představeno působení budoucího německého prezidenta v této bitvě, jeho osobu zpodobnil Adam Balcárek.
O půl jedenácté všechny jednotky nastoupili km pochodu Chlumem k baterii mrtvých, kde po proslovech se odehrál pietní akt.
Ve dvě hodiny začala bitva. Naše „colonemostrum“ se skládalo z „osmnáctky“, brněského 8. pluku a Gruppo Storico Montichiari, se kterýma jsme byli umístěni na pravé křídlo. Bitvu jsme začali v pruském táboře a měli jsme postupovat k nepříteli. Díky našemu veliteli: Ladislavu Petráčkovi, jehož velení bylo velice dynamické, dělalo bitvu pro diváky a nejenom pro ně, zajímavou. My jsme si ji jako účinkující vychutnávali plnými doušky. Několikrát jsme čelili útoku jízdy a sami jsme pro změnu zaútočili na pruskou pěchotu, vedenou Hindemburgem. Nakonec jsme všichni padli
Následovalo zmrtvýchvstání, děkovačka a představení jednotek. Dalo by se říci, že tak vše skončilo. Teda… jako pro koho, někteří pokračovali až do rána. 
Tak byli zakončeni vzpomínkové akce na válku v roce 1866. Myslím, že mluvím za všechny, že tento ročník byl velice povedený, že vše klapalo a nebylo žádných výrazných problémů. Veliký dík všem zúčastněným.

Toliko očima Inft. Vojty Dolany

Níže mrkněte na fotogalerii pořízenou Barčou Dolanovou.

Kompletní obsáhlá fotogalerie viz dolka.rajce.idnes.cz/

Fotogalerie

© Copyright 2012 - Historický C. k. řadový pěší pluk č. 18, z.s.