Historický C. k. řadový pěší pluk č. 18, z.s.

NABÍDKA
KONTAKT
Historický C. k. řadový pěší pluk č. 18, z.s.

Hrádek 36
503 15 Nechanice

Telefon: +420 605 837 097

18IR@email.cz

DŮLEŽITÉ

KALENDÁŘ
Březen 2024
PoÚtStČtSoNe
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Historický C. k. řadový pěší pluk č. 18, z.s.

Otevřený dopis autorovi lživé reportáže Jiřímu Fejglovi z redakce DENÍK.CZ

Zde uvádím otevřený dopis zaslaný reportérovy Jiřímu Fejglovi z portálu DENÍK.CZ, který bezostyšně  šíří lži a špiní dobré jméno nejen našeho spolku, ale všech podobných KVH, které nazývá "C.k. pány".

Lživou reportáž naleznete na jicinsky.denik.cz/zpravy_region/jchkspor-na-hradku-pluk-obvinuje-5b0d.html#mmVěnujte pozornost hlavně "Poznámce", která je jakousi glosou autora reportáže.

A ještě přímo na Hradeckém deníku, kde už se rozjela diskuse:

http://hradecky.denik.cz/zpravy_region/spor-na-hradku-pluk-obvinuje-kastelana20120217.html

 

OTEVŘENÝ DOPIS:

Vážený pane Fejgle,
velice se mne dotkla Vaše nepravdivá "reportáž" o sporu našeho spolku o naší - dnes již bývalou klubovnu - č.p.38. Jsem místopředsedou C.k. řadového pluku č. 18 a členem Střeleckého spolku Hrádek, tedy organizací, které objekt vlastními silami zrenovovaly a dále využívaly jako klubovnu. Velká část členů osmnáctky jsou zároveň členy střeleckého spolku, tedy činnost těchto dvou organizací se v podstatě prolíná a oba spolky se velkou měrou podílejí na údržbě nejen hradeckého bojiště, ale i společně pořádaly akce na st. zámku Hrádek u Nechanic (C.k. manévry, přednášky, výstavy ...). O těchto akcích, se NPÚ ÚOP v Josefově, v dopise se zamítnutím naší žádosti paradoxně vyjádřilo, že je považuje, cituji: „ ... za atraktivní a přínosné ... „.

Tento obšírnější úvod jsem zvolil, protože jsem přesvědčen, že jste si před uveřejněním své reportáže vůbec nezjistil kdo je kdo a jaká je historie celé této záležitosti.

Za prvé: Ač jsme organizace neziskové, NIKDY jsme klubovnu neužívali bezplatně! To můžeme velice snadno dokázat... viz nájemní smlouva NPÚ-362/54/26/2009. Divím se, že Vám nestálo za to, si tuto, pro Vaši reportáž zásadní, informaci ověřit. Divím se, že Vám Váš „zdroj“ takovou informaci neposkytl. Dále jsme též vždy platili spotřebované energie.

Za druhé: To, že kastelán Ivan Šenk chce bývalou strážnici č.p. 38 užívat jako bydlení na důchod, nám sám přímo sdělil a dále se s tím v podstatě netají , protože mu to prostě přijde zřejmě naprosto v pořádku a standardní. Nevím, nepracuji ve státní sféře ... , ale mě to tedy standardní vůbec nepřipadá.

Za třetí: Zřejmě Vás Váš „zdroj“ zapomněl informovat, že v prostorách st. zámku Hrádek a v přilehlých budovách již bytové jednotky jsou. Objekt č.p. 38 je NEBYTOVÝ (není zde ani odpad dostatečné kapacity pro WC, ústřední topení ani celoročně tekoucí voda) a my jsme vždy byli striktně upozorňováni na to, že se jedná o památku, kde je třeba maximálně zachovávat původní prostory, materiály a vzhled. Při opravách a údržbě bylo toto vždy respektováno. Jistě si dokážete spočítat, kolik by státní kasu stálo předělat objekt na BYTOVÝ a jistě Vám musí být jasné, že původní charakter objektu by zcela zmizel, jelikož ani vnitřní prostory, okna , podlahy... atd. nejsou pro bytovou jednotku vhodné. Jestliže pan Šenk tvrdí, že je objekt č.p.38 „...malinko zanedbaný ...“, ať se laskavě podívá na budovy v těsné blízkosti zámku, které spravuje a má udržovat NPÚ resp. on. V porovnání s nimi je naše bývalá klubovna perlou a jako jediná koresponduje s budovou samotného zámku. Tuto prohlídku doporučuji i Vám ... račte se přesvědčit. NPÚ zřejmě očekává, že nám nyní „poskytne“ nějaký zdevastovaný zámecký objekt, my ho zase opravíme a pak bude mít opět NPÚ s objektem „jiné plány“. Ptám se? Vy by jste, po naší zkušenosti s objektem č.p.38, na něco takového přistoupil. Asi ne, že?

Za čtvrté: Informace, že objekt je v podstatě nevyužívaný, snad může říct opravdu jen pan kastelán Šenk, který jak se zdá nemá o objektech ve své správě a akcích pořádaných na pozemcích Hrádku moc velký přehled. Veškeré akce též vždy zviditelňovaly Hrádek u Nechanic a do jeho komnat přivedlo mnoho návštěvníků. Opět Vám doporučuji si tuto informaci ověřit. Věřte, že je to velice snadné a prokazatelné.

Za páté: Než začnete o někom psát, tak se o něm a o jeho činnosti nejdříve laskavě dostatečně informujte! Opravdu nejsme pouzí „Vojenští nadšenci“ nebo „C.k. pánové“ jak nás ve své poznámce titulujete, ale jsme spolek s více jak dvacetiletou historií, jehož členové po celou dobu nezjištně intenzivně pracují a v mnohém stát doslova suplují. Ať již budeme hovořit o údržbě bojišť, pietních míst a pomníků prusko-rakouské války 1866, o renovaci pomníků našich předků, kteří strádali a padli za první světové války na jižní frontě (dnes Slovinsko), pořádání přednášek, výstav a vzpomínkových akcí, shromažďování dobových dokumentů a odhalování zažitých nepravd o našich předcích .... atd., najednou Vám dojde, že ono „hraní na vojáky“ je pro naše členy pouze střípkem jejich činnosti.

Za šesté: Ve své závěrečné poznámce jste vše opravdu dorazil vyjádřením „ ... Národní památkový ústav je majitelem domku a může si s ním dělat, co chce...“. Zřejmě jste si jaksi neuvědomil, že NPÚ není subjekt soukromý, ale státní. Měl jsem vždy za to, že státní úředník by měl konat „ve státním zájmu“ a ne „jak se mu zrovna chce“. Jestliže považujete pro stát výhodnější to, že se zcela zbytečně (o existenci bytových jednotek v prostorách zámku již snad víte), za nemalé finanční prostředky ze státní kasy, vybuduje bytová jednotka z nebytové státní památky a to ještě ne pro zaměstnance, ale „na důchod“ pro bývalého kastelána, který si ji prostě „vyhlédl“ než to, že se státní památka zachová, státu bude placeno nájemné, nájemce bude objekt a jeho okolí udržovat a zvelebovat, že nájemce bude pořádat akce pro návštěvníky zámku a tím ho zviditelní a že se jedná o nájemce, který daný objekt zachránil před demolicí, vlastními silami ho zrenovoval a udržoval a pečuje o odkaz českého národa a specielně východočeského regionu, pak tedy Vaši „poznámku“ již chápu.

Nepotřebujeme, aby nás někdo za naši činnost a náš přínos společnosti plácal po ramenou, ale nenecháme sebou smýkat, nebo špinit jméno našich spolků jen pro to, že státní úředník (či úředníci) konají pouze ve vlastním zájmu na úkor ostatních.

Vyzývám Vás proto, aby jste se za Vámi uvedené, zcela prokazatelně nepravdivé informace, veřejně písemně omluvil, a tyto uvedl na pravou míru, neboť naše spolky takové lži, nejen v tomto sporu, poškozují.

Dobrému reportérovi by mělo dojít, že pokud informuje o nějakém sporu, o kterém toho navíc moc neví, dá prostor na vyjádření oběma stranám a takto získané informace si také alespoň trochu ověří.


S pozdravem
Ing. Martin Klika, místopředseda Historického C.k. řadového pěšího pluku č.18, člen Sportovně střeleckého klubu Hrádek
 

© Copyright 2012 - Historický C. k. řadový pěší pluk č. 18, z.s.