Historický C. k. řadový pěší pluk č. 18, z.s.

NABÍDKA
KONTAKT
Historický C. k. řadový pěší pluk č. 18, z.s.

Hrádek 36
503 15 Nechanice

Telefon: +420 605 837 097

18IR@email.cz

DŮLEŽITÉ

KALENDÁŘ
Březen 2024
PoÚtStČtSoNe
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Historický C. k. řadový pěší pluk č. 18, z.s.

Zachraňme naši klubovnu "Baráček" - Hrádek č.p.38

Servus kamarádi, spolubojovníci, přátelé, kamarádi nepřátelé i všichni ostatní.

Chtěli bychom Vás informovat o aktuálním dění s naší klubovnou, anóbrž "Baráčkem" na Hrádku. Nechceme Vás dlouze zatěžovat, ale vězte, že arogance současné státní moci, která tvrdě udeřila na náš klub, může kdykoliv postihnout kterýkoliv klub jiný nebo i kohokoliv z nás...

Tedy krátce - bez nějakého předchozího varování nám pronajímatel (NPÚ pracoviště Josefov) odmítl prodloužit nájemní smlouvu na naši klubovnu č.p.38 zvanou "Baráček" na Hrádku u Nechanic. Řada z Vás zná historii tohoto objektu, na který už byl v minulých neblahých dobách vydán demoliční výměr a díky hrstce obětavců se ho podařilo zachránit a přes 20 let sloužil našim klubům (Střelecký klub Hrádek a Historický C.k. řadový pěší pluk č. 18) jako základna pro naši činnost. Řada z nás zde zažívala svoje první akce v uniformě, spousta lidí se zde poprvé seznámila s problematikou rakousko-pruské války atd., atd.

Na prosincovém jednání zástupců výše zmíněných klubu s NPÚ - pracoviště Josefov bylo panem ředitelem této organizace sděleno, že s tímto objektem mají jiné, ekonomicky zajímavější plány, na informace o naši činnosti vč. udržování památek z r. 1866 a obnovu pomníků našeho pluku ve Slovinsku nám bylo odpovězeno, že nemá s Hrádkem žádnou spojitost, ba jsme byli zařazeni do stejné kategorie jako včelaři a dobrovolní hasiči... Přesto nám p. ředitel dal trochu naděje - nechť zpracujeme plán dalšího rozvoje, což jsme ve velmi krátké době učinili - předložili jsme prezentaci s plánem oprav, zřízením dobového plotu, dobové závory atd. (vše v naší režii). Už v té době v některých z nás hlodalo malé podezření, jestli nebude něco na tom, že náš "Baráček" chce přebudovat na "vejminek" současný kastelán Hrádku. I když tomu mnozí z nás nevěřili, dorazilo nás ofic. zamítnutí z NPÚ, které najdete v příloze a kde je vyloženě uvedeno, že bude využito na "bytové potřeby".... Kdo Hrádek trochu znáte, víte že tam je množství prostorů v hospodářských budovách, které již jsou jako byty využívány, nebo které by nebyl problém na byty přebudovat (narozdíl od našeho "pidi" Baráčku).
Věříme, že toto naši činnost neohrozí, nicméně komplikace tím vyvolané, nám dnes nesmírně svazují ruce (Ať je to dalšího pořádání Manévrů, byť třeba v jiných prostorech). Avšak, naopak řadu z nás to "nakoplo" k další práci - a začínáme tím, že ať to dopadne jak chce, nenecháme tuto "sviňárnu" jen tak a alespoň o ní dáme všem vědět. První vlaštovkou je reportáž v odpoledních TV novinách na Nově viz.:
http://tn.nova.cz/zpravy/film/sledujte-zive-televizni-noviny-223.html

Předem děkujeme všem, kteří se nás v našem boji rozhodnou podpořit i kdyby to byl boj marný...
Standardem se v tomto státě totiž začíná stávat fakt, že kdo chce vyvíjet nějakou dobrovolnickou a osvětovou činnost, je po zásluze potrestán - jsou mu státními orgány házeny klacky pod nohy a vítězí ekonomické zájmy různých podnikavců a zájmových skupin...

A pro Vás kteří nás chcete podpořit přímo, níže uvádíme kontakty na příslušné úřady:

NPÚ - pobočka Josefov,ředitel ing. Oldřich Pešek, Okružní 418, 551 02 Jaroměř-Josefov, e-mail pesek@josefov.npu.cz

Nebo přímo ministerstvo kultury ČR, pod které NPÚ spadá:

Ministerstvo kultury ČR, Mgr. Jiří Vajčner, Maltézské náměstí 1, 118 11 Praha 1, e-mail epodatelna@mkcr.cz

 

 

Přílohy
© Copyright 2012 - Historický C. k. řadový pěší pluk č. 18, z.s.